Laptop Batarya Ömrünü Uzatmanın Yolları
Dizüstü bilgisayarların daha da yaygın hale gelmesi ile birlikte bataryaların ömrünü nasıl uzatabileceğimiz ile ilgili birçok yöntem bulunmakta. Genel olarak 2 yıl içinde biten batarya ömrünü uzatmakla işe başlayabiliriz fakat biten bataryaların yerine yenisi almak en mantıklı çözüm olacaktır. Bunun için yurtdışından ucuza sipariş verebilirsiniz.
Bilgisayarınızda batarya yıpranmasını görmeniz için BatteryBar’ı tercih edebilirsiniz, benim kullanmış olduğum 1 yıllık Lenovo’nun batarya yıpranması %8.3’iken (4.740 mWh kaybım var), 2 yıllık Acer’da bu oran %17.4 civarında. Sizlerde bu adresten http://osirisdevelopment.com/BatteryBar/ indireceğiniz ücretsiz program ile mevcut durumu görebilirsiniz.
Batarya Ömrünü Uzatmanın 10 Temel Yolu;
- Sürekli şarjda bırakmayın. Bilgisayarı kapattığınız zaman şarj cihazını da fişten çekin.
- Uzun süre kullanılmayacak bilgisayarın bataryasını yarı dolu (%50) olarak bırakın. Zaman içerisinde deşarj olacağı için boş olarak bırakmanız durumunda batarya ömrünü bitirebilir.
- Ayda iki defa olmak kaydı ile şarjı kesin ve bataryayı boşaltıp tekrar şarj edin. Unutmayın %7-10’nin altına inmemeye özen gösterin, tam deşarj Li-On piller için uygun değildir. Bu yöntem dizüstü bilgisayarı masaüstü bilgisayar gibi devamlı şarjda tutanlar için geçerli.
- Bataryanızı serin yerde tutun. Her pilde olduğu gibi bataryanın baş düşmanı sıcaklıktır, bunun için laptop soğutucu kullanabilirsiniz, bu sayede hem bilgisayarın sıcaklığını düşürürken, bataryayı da soğuk tutuğunuz için ömrünü uzatmış olursunuz.
- Batarya sıcakken bilgisayarınız sarıp sarmalamayın. Bilgisayarınızı kapattıktan sonra soğumasını bekleyin ve o şekilde çantanıza koyun.
- Pilin temas yerlerini temiz tutun. Uzun süre kullanımda kirlenme gözlenebilir, bataryanın temas yerlerini alkol veya kolonya ile temizleyin.
- Düzenli Defrag. Sabit sürücüde bulunan parçalanmış dosyalar sürücünün daha fazla çalışmasına neden olacağından güç tüketimini de artırmaktadır.
- Arka planda çalışan programları kapattın. Birçok kişinin işine yaramayan fakat güç tüketimine neden olan birçok program arka planda çalışmaktadır. BaşlatàÇalıştıràmsconfig yazın ve çalıştırın, Başlatma sekmesinin altında işinize yaramayan programları kapatın.
- İşinize yaramayan sürücüleri ve özellikleri kapatın. Harici sürücüleri devamlı takılı bırakmayın, bluetooth gibi işinize yaramayan özellikleri de kapalı tutun.
- Kullanmadığınız programları iş bitiminde kapatın. Çok sayıda programı aynı anda kullanmayın, açık olan her program güç tüketimine neden olacaktır.
BatteryBar yükledim ve gördüm ki bir yıllık asus laptopumun batarya yıpranması %9,8, 2 saate yakın dayanıyor, şimdilik film izlerken dayanıyor da uzun olanların son dakikalarını izleyemiyorum ama olsun
2 yıllık dell’in bataryası bir film izlemeye bile yetmeyince yükledim ki ne göreyim, Batarya Yıpranması %32 .. artık yeni alınca daha dikkatli kullanmak lazım..
Ben BatteryCare kullanıyorum, daha güzel.. Pilin üreticisinden, seri numarasına kadar herşeyi gösteriyor..
2,5 yıllık bataryamın %25′i yıpranmış, 70dk film anca izleyebiliyorum..
benim 2 yıllık bataryamın yıpranma oranı %0 olarak gözüküyor ama performansta kayda değer kayplar yaşadım,doğruluğundan emin olamadım, doğrumudur acaba %0 ?
pc ilk bataryası öldüğü için garantiden yenisini temin ettirdiğimde yıl 2009du. şu an batarya yıpranması %21 olarak görünüyor. ben asla bataryamda %10 %50 fark etmez şarj olduğu sürece asla prize bağlamıyorum %7 lere kadar düşürüp o şekilde kullanıyorum. ve bataryayı boşaltıp çıkartıp öyle takıyorum adaptörü sürekli bataryalı kullanmıyorum mümkün olduğunca boş bekletiyorum. yoksa kendi kendine bitiriyor ve performansı düşüyor.
1 yıllık lenovo kullanıcısıyım yıpranma %3.2 ve ilk laptopum
Benim bilgisayarımda pil yıpranması %0,0 göüzüküyor ama en osn kontrol ettiğimde kapasite 39,600mWh’tı şimdi 39,520mWh.Batarya yıpranmasında en ufak bir değişiklik yok.Neden olduğunu ve durdurmayı bilen varmı?(Lenovo G510)